kadang-kadang

bismillah

Kadang-kadang anda perlu melibatkan semua org demi untuk menyelamatkan beberpa org,

kadang-kadang anda dipaksa untuk meyakitkan hati semua org yg kuat demi menyelamatkan beberapa hati yang lemah,

kadang-kadang anda perlu berbicara sehalus mungkin untuk menyelamatkan mereka yang keras dan ganas bicaranya,

kadang-kadang anda perlu membelakangkan diri anda demi untuk mengutamakan mereka yang belum pandai "memahami",

kadang-kadang anda perlu menulis sebaik mungkin demi untuk menjaga hati mereka supaya tidak terasa,

Dan kadang-kadang anda terpaksa melupakan "hati" anda untuk memiliki hati mereka
..;)


senyum sokmo!..

p/s: ini bukan entri mencari cinta yee..haha
p/s:Preview ESQ pada malam ini 24-02-2009 di FIT XR 0001..jgn lupa dtg..insyallah best!..:)
salam

4.22 pg..series aku taktau aku patut teruskan ke tidak entri ni..mungkin berbentuk agak peribadi atau ..wallahu a'lam

......

-maap-

...................

video



p/s:mak aku email video nieh

melayu VS muslim

bismillah





Semalam ke gathering biro kebajikkan bersama ketua biro die yg cool ala-ala abg western hb 1.Tetibe(baca dgn tibe-tibe) si ketua biro menyuruh aku memberikan tazkirah.Dgn penyediaan yang agak kurang dan jahil aku cuba berkongsi apa yang sedang aku fikirkan ketika itu.Segala yang disampaikan pada ketika itu adalah hasil dari pemikiran aku ketika dalam perjalanan pulang ke mmu pada hari sebelumnya.aku menyentoh soal melayu dan muslim dan sebenarnya mmg aku telah memasang niat untuk membicarakan perihal ini di blog ku.Mungkin ada yang tak bersetuju atas pndangan ini dan mungkin ada yang bersetuju.

Bile sebut pasal melayu,akan terbayang?

1.Satu susuk tubuh yang tak tinggi dan yang x rendah,sedap2 jerk badanya
2.Rambut hitam(original melayu),takde kaler2..takde perang2.
3.Hidung x mancung,1/2 cm besar ke kanan dan ke kiri.

mungkin ini yang terbayang secara fizikalnye "melayu" itu.

Cube kite sebut muslim itu bagaimana?

1.Susuk tubuh yang berbagai.Org arab muslim badanya besarrr..org cina muslim badangye kecik sket..kalo org kerdil muslim..orgnye kerdil la ye
2.Rambut macam-macam kaler ade..Kalo org putih rmbutnye perang2 sket..
3.Hidung pon mncung2 kalo mat saleh..tapi kalo org indonesia + melayu muslim..idungnye kembang kempis sket.

perbndingn yg aku buat hnya sbhgian untuk mnunjukkn yg skop melayu nie kecik sgt kalo nk bndingkan ngn muslim..nk bnding ngn islam...sbb tuh nabi x penah perjuangkan bangsa tapi perjuangkan islam..Sempadan bangsa ini dibuat hnya untuk memecahbelahkan org islam jerk..contohnya hari nieh..kite akan merasai terlalu jauh dan janggal untuk bersama-sama pak arab yang satu agama ngn kite sbbnye kite dah dibataskan ngn bangsa..padahal Allah kata dalam quran kita ngn derang satu saudara kot !!

so?...duk lagi perjuangkan melayu dan angkat keris la apa la..bukan aku x setuju tp cm mnde ape yg kowang perjuangkan weh?..nie perjuangkan agama dowh..dalam agama tuh melayu pon ade maa..kowang perjuangkan islam secara x langsung kowang perjuangkan melayu..melayu kan sinonim ngan islam walaupon aku rase bngsa kite nieh la yang islam nya makin dh tak nmpak skarang..hehehe

x salah dowh perjuangkan melayu tapi bukan yg itu utamanya..aku pon melayu pe..walaupon kulit aku sedikit lebih coklatnye..haha..tp bab nie aku nk buat cmne..dh tuhan nk jadikan aku gitu..jom geng,kita ubah mnda kite..jgn duk takot sgt ngn kemunduran melayu sbb kite perlu letakkn diri kite lebih islam dari melayunya..bialah org nk kata melayu mundur tapi kite tnjukkn yang kite org ISLAM melayu yang gah dan hebat..fuiyoooo!..mmg cemerlang la beb~

wallahu a'lam..

kosong

bismillah





Let\




:Pendahuluan::

"cuba ko lihat matahari tuh,percaya tak ade org lain yg melihatnya juga ketika ini"
"cuba ko usha awan tuh,percaya tak ade org lain pon sedang melihatnya"
"cuba ko perhatikan awek tuh,nmpak tak kecunnan die"
"cuba kowang baca blog nieh betul2,sejujurnya apa yg kowang dapat?"

titik noktah.

::perenggan pertama::
"kite kene fokus sekarang nieh,tuh tgk kat depan tuh kat pokok tuh,fokus kite sekarang kat pokok depan tuh,cuba tgk leklok..tapi sebenarnya bukan pokok tuh yang kite kene fokus..kite nk fokus pada belakang pokok tuh..sebab belakang pokok tuh ade pokok lagi dan belakang pokok lagi tuh ade pokok lagi satu..tapi bukan pokok lagi satu tuh yang kita nak fokus..bawah pokok tuh ade akar tapi kat tepi pokok tuh ade pokok buluh tapi bukan yang itu jugak kite nak fokus............................" -fokus berpusat

ungkapan di atas diucapkan oleh seorang manusia yang x beberapa function pemikiran die..tapi atas ungkapan di atas ituhla die dapat mengenali dan beramah mesra dgn ramai manusia disekeliling nya..nampak seperti satu idea bodoh perihal fokus berpusat ini,tapi inilah realiti kita..gunakan apa sahaja idea ringan dan mampu menarik minat org namun tidak melampau yang jelas boleh mendatangkan impak baik dan berguna


ade contoh-

Institusi usrah akan melaksanakan satu program "forum muzikal" yang bertajuk "how to cheat in love" yang kedengaran ada juga suara yang mengatakan..apsal kerap sgt cerita pasal cinta.Sebab nya manusia kebanykkanya sekarang sedanag asyik lentok maut bercinta.Fenomena cinta ini penting utk dijelaskan ttg bahayanya jika kita tertipu dek cinta yang x beberapa nk suci.Lagipun ini satu kaedah dan minat selurah masyarakat sekarang ini,jadinya mengapa tdk digunakan "mood" yg ada dan mengambil peluang utk meyebarkanya "sesuatu" didalam forum ini.Insyallah,bnyak manfaat yang akan diperolehi.

titik noktah-

::perenggan ke 2::
entri sebelum ini bukan utk memperkatakan ttg diriku yang x de awek dan x di minati org..haha..segan r aku ckp mnde nieh..itu hnyala sekadar gurauan..hanya selingan yang bukan mnjadi topik utama utk aku smpaikan..tapi takpe la kan..dah itu yang kowang nmpak..cuma aku nk jelaskan yang bukan mnjadi satu msalah utama bagi aku perihal mnde2 cmnih..so..jgn risau sgt yang aku nie nmpak risau x ber"awek-awek" nieh..haha

titik noktah-

::perenggan penutup::
abes dah..wallahu a'lam..entri baru akan menyusul dalam jarak masa yang agak jauh lagi..haha
-titik noktah