satu lagi~

bismillah

ade satu lagi situasi dalam bulan ramadhan nieh yg agak unik.tambahan ini hasil daripada pengalaman kisah benar yg baru sebentar tadi berlaku.situasi ini mungkin pelik dan jarang berlaku tapi atas faktor "malaysia boleh" tiada yang mustahil bagi ummat melayu ini.begini situasi nya:

situasi P.E.L.I.K

zack(bukan nama sebenar) di amanahkan utk menyimpan makanan yg diberikan oleh seseorang kepada teman serumahnya.sebelum sampai dirumah zack(bukan nama sebenar) bercadang melakukan discussion assingment(bace dgn borak2+baca sokabar) di libri.Disebabkan peraturan libri dan ketegasan mak guard tidak mmbenarkan makanan di bawa masuk,zack dgn bijaksananya telah melakukan satu keputusan yg bernas dgn meletak makanan itu di rak yang disediakan utk beg2 pelajar di luar libri tersebut.

situasi pelik hampir bermula,teruskan membaca...


setelah habes berdiskusi(baca dgn borak+baca sokabar lagi),zack pon keluar dan ingin mngambil makanan yg di amanahkan tadi.Yang peliknya makanan itu boleh hilang dan makcik guard(baca dgn akak guard) mengatakan yang dia melihat seseorang telah mengambil makanan tersebut.Kakak guard(baca dgn makcik guard) menegur pemuda itu tetapi di sound nye balik makcik guard itu(x kesah la akak ke makcik ,yang penting die mmg guard).Pengakhiranya,zack juga yang sedih dan rasa bersalah menghantui dirinya.kesian zack(nama sebenar)..ehehe

kata aku:
Bebudak sekarang mmg baik dan bagus.Situasi dia atas bukan sahaja memperlihatkan kejahilan ttg hukum agama tetapi juga memperlihatkan kemunduran dalam pemikiran dan tak bertamadun.x plak aku terpikir yg ade org boleh mencuri makanan..adesss..makanan la bro..leh jadi darah daging tuh..HARAM ooo...tau tak mksud haram pe??maksud nye x leh amek..amek dosa..opss..silap..halal haram pon x baper nk jelas,petah lagi dosa pahala....jenis yg x kesah kan..agak2...ko nieh jenis yg mmg suka register nama kat neraka kot?..aku x kata ko ahli neraka..sbb aku bukan tuhan bro..aku x tentukan ko masuk mana..tapi perangai ko cm ala-ala binatang la..tak kata ko binatang..cam ala-ala jerk..sbb binatang mmg x pandai mintak kebenaran nk amek makanan org lain..:)

berlaku plak kat dalam universiti aku.budak2 sket punya kaya.pakai smarat2..rambut smua mcm2 fesyen x cm aku..muka serabut jerk..ahaha..komon laaaa..pikir matang sket keyh..dah besar..curi makanan lagi???ades..curi mnde lain la bro..jadi la penjenayah cm geng mamak ke..baru cool..masuk sokabar kene tembab polis..terkenal beb~..

insaf deih~..:)

wsalam.

7 comments:

marsteello said...

haha..akak (makcik) guard tu bersubahat skalik kot menapau pencurik nasik tu :)

curik nasik..mcm slalu jadi time dajah nam dulu jek

dJLEo said...

ngaa~ ishish ape nak jadi..ini

zackual said...

oit2..bila lak aku rasa bersalah..hahah..

Mohd Fakhrurazi Mohd Yusuff said...

leo:jadi pencuri laa..ahaha

zackual:tkkn x rase bersalah kot??ahaha..takpe2 nieh nk sedapkan lagi citer..

fAizAL(^^,)izWaN said...

boss..kene tambah lagi satu situasi...

situasi......(yg keberapa eh??)
tak tido malam sampai sahur..lepas sahur terus tido..sampailah kul 6...kul 6 mandi2 pastu terus g masjid tuk berbuka!!!

manekah nilainye???!!!

Mohd Fakhrurazi Mohd Yusuff said...

pjal:ahahaha..nilainya pada makanan...

lela said...

orang zaman skang ni, semua hal pun desperate... pantang betul dgor istilah 'curi' ni skang! sensitif :P