ke-kesempurnaan~

bismillah



untuk dirimu yg mencari kesempurnaan dalam dalam pengakhiran,





lihatlah langit..kadang ia biru putih cantik, kadang ia biru melaut,
kadang ia merah saga, kadang ia hitam pekat..begitu jua dengan
hatimu..hatimu lembut umpama kapas, mudah tersentuh, mudah
menangis..hatimu lembut umpama getah, mudah di tarik, mudah di
tegang, mudah di kendur kembali..




tapi kadang langit itu menakutkan..kala guruh berdentum, kala taufan
menjelma, kala hujan tiada henti..




tegaskan dirimu


beranilah!


dirimu jua bagaikan langit..


wajahmu bersih seperti langit biru putih cantik..


hatimu tenang seperti langit biru melaut..


tapi ingatlah!


tegaskan dirimu seperti guruh..


genggam quran dan sunnah segenggam-genggamnya..


serlahkan keberanianmu seperti taufan..


zahirkan kebenaran walaupun memeritkan..


menangislah seperti hujan tiada henti..


agar allah mengampunkan dosamu yang lalu..



peringatan untuk dirimu agar senantisa bersedia kearah kesempurnaan~..:)


p/s:tulisan ini dicetak semula daripada ABBAS grup..credit kepada penulisnya~
video

hira'

bismillah~

td saje bukak grup ABBAS...terlihat gmba bawah nieh..bile tgk balik teringat kisah kite sama-sama kat hira' dlu..tempat yg mnyimpan pelbagai kenangan pahit manis kite sebagai seorang pelajar,sebagai seorang teman kepada sahabat dan sebgai seorang penyeri kepada hira' itu sendiri..
korang smua igt lagi tak semua nie dlu,atau mungkin smua dah lupa dek kerana kite sekarang sudah jauh berbeza status nye??mungkin juga..mana tidaknya,kite smua sekarang kan dalam proses menjadi seorang engineer,doctor,ahli fiqh,pakar syariah dan berbagai bidang lain..mungkin sudah terasa sedikit besar berbnding yang lain..mungkin juga terasa seperti tidak patut lagi utk sama2 bekas2 budak hira' yang dulunye kotor comot bermain lumpur di pantai remis,budak hira' yg kebulur berebut2 keropok leko makcik kantin,budak hira' yg pengotor makan megi dalam gayung,bebudak hira' yg kekadang berkongsi selua dan baju,bebudak hira' yg terkenal dgr kehilngan selipardan berbagai-bagai lagi perkara jelik yg dulu kite lakukan bersama..

igt bukan??hehe...
aku menulis entri ni bukan atas ape2 alasan yg kurang enak bahkan tidak lebih kepada utk sama melepas kerinduan kat kowang..(acecece,ayat x nk jiwang..)..series..sgt2 rindu nk kembali kat dlm kelas..sama ngan kowang..petang lepas tensi men bola..malam2 stadi sama2..kalo tak tau..kite sama tunjuk ajar..rindu nk kua bnda ngan kowang..walaupon ade yg katakan baju skola kite selebet..ehehehe..rindu gak nk kaco dak yg bg presentation kat depan..:P

semua nie x kan kembali lagi kan???







suasana kat kolah nie..bebudak otai~

ade yg kata,kami barisan pembebasan selatan thai..ekeke

ngeb,aku,apeng dan adzim


bebudak kelas ABBAS..rindu sgt deih kowang!!..ngehe


masa SPM..kowang tau tak yg aku kene jaga asrama!!(ketua biro ostel)


reunion gi PD..:P


suasana pagi lepas kuliah subuh ngan muallim rusydi..(aku x de sbb tgh tdo..:P)


Ya allah ko permudahkanlah hidup dan murahkan la rezeki mereka2 ini,inilah org2 yg mnjadikan kami "orang"..


sebelum bertolak ke PD


bebudak FORM 5..jamuan akhir taun..smoga kowang smua berjaya kejar cite2 masing!!ameen~

tagged!!!

bismillah~


sudah di tagged oleh 2 orang..elle dan pikah...harap berpuas ati eh..ehehe


Elle punya:


1.Phone rings. Who do you want it to be?
.:: Erm..anda yg sedang membaca entri nieh..:)

2. When shopping at the grocery store, do you return your cart?
.:: bg la balik..bukan kau punye

3. In a social setting, are you more of a talker or a listener?
.:: listener

4. Do you take compliments well?
.:: .............................

5. Do you play Sudoku?
.:: nope..can make ur “pale pening”..x best

6. If abandoned alone in the wilderness,would you survive?
.:: can…I think I’m strong enough…ahahaha

7. What song are you listening to?
.:: erk..x leh tipu…”sebelum cahaya”..by letto

8. Did you ever go to camp as a kid?
.:: yup!

9. What was your favorite game as a kid?
.:: baling2 seliper n rounders..:)

10. If a person you really liked was pursuing you, but you knew he/she was married, would you?
.:: janda leh r..wakaka…:P

11. Could you date someone with different religious beliefs than you?
.:: ahaha..date eh??ngan family leh r..:D

12. Do u like to be pursued or vice versa ?
.:: erk..apekah mksud pursued??:p

13. Use three words to describe yourself.
.::sengal,poyo,
sengal lagi

14. Do any songs make you cry?
.:: until now..belom lagi..

15. Are you continuing your education?
.:: yeah~….sedang


16. Do you know how to shoot a gun?
.:: nope,even playing CS


17. If your house was on fire, what would be the first thing you'll grab?
.:: erm….dompet


18. How often do you read books?
.:: everyday..


19. Do you think more about the past, present or future?
.:: future..still thinking what kind of person I’m on that time…

20. What is your favorite children's book?
.:: kecik2 mana leh bace buku..gula2 bnyak la yg suka..

21. What color are your eyes?
.:: jap tgk cermin jap…

22. How tall are you?
.:: setinggi pokok pising yg belom berbuah

23. Where is your dream house located?
.:: tepi laut

24. Have you ever taken pictures in a photo booth?
.:: nope

25. When was the last time you were at Olive Garden?
.::Olive garden tuh pe??x penah g sana kot

27. Do you like mustard?
.:: pndekar mustar aku tau r..smalam baru tgk cte pendekar bujang lapok..

28. Do you prefer to sleep or eat?
.:: eat…x makan x leh tdo..x tdo leh makan..:P(sbb tuh badan sntiasa “healthy”)

29. Do you look like your mom or dad?
.::entah..50-50 kot..

30. How long does it take you in the shower?
.:: 6.5 minit.

31. Can you do the splits?
.:: ermm…can2.

32. What movie do you want to see right now?
.:: shin chan (ade movie ke??).

33. What did you do for New Year?
.:: sleeping.

34. Do you own a camera phone?
.:: nope

35. Was your mom a cheerleader?
.:: erk..ngak

37.How many hours of sleep do you get at night?
.:: 4-5 jam

38. Do you like care bears?
.:: Nope!

39. What do you buy at the movies?
.:: x beli pape

40. Do you know how to play poker?
.:: Nope!

41. Do you wear your seatbelt?
.:: sure!!safety first...

42. What do you wear to sleep?
.:: owh..pakai slua dn baju..;)

43. Anything big ever happen in your hometown?
.:: x de pape..normal jerk

44. How many meals do you eat a day?
.:: entah..x kire..kekadang bnyak kekadang sket

45. Do you always read friendster bulletins?
.:: ngak..

46. Do you like funny or serious people better?
.:: hepi laki person

47. Ever been to L.A.?
.:: uiks..x penah..jauh sgt..mak x kasi!!..:P

48. Did you eat a cookie today?
.:: roti telo ade r

49. Tag people.

- hanis mahmud ibrahim




Pikah punye:



1) Name of a person who made you laugh last night?
Adzim ngan hanis dan mamak mapley sec.7

2) What were you doing at 0800?
solder assignment analog..buat radio

3) What were you doing 30 minutes ago?
sembhyang jumaat

4) What happened to you in 2006?
2006??..mcm2 kot..nk tulis smua ke??

5) What was the last thing you said out loud?
takbir raya kat mesjid td

6) How many beverages did you have today?
jst roti telor ngn air sejuk

7) What colour is your hairbrush?
pink..wakakaka

8) What was the last thing you paid for?
roti hi5

9) Where were you last night?
gi mapley ngn hanis n adzim

10) What colour is your front door?
coklat

11) Where do you keep your change?
dlm keta dalam bekas mnyak rmbut

12) What's the weather like today?
mendung2 cm nk ujan

13) What's the best ice-cream flavour?
yg warna2 pelangi tuh..what flavour eh ??

14) What excites you?
nk kua ngn hanis n adzim g cari udara

15) Do you want to cut your hair?
yup..

16) Are you over the age of 25?
blom2..still young n dangerous..

17) Do you talk a lot?
sometimes

18) Do you watch the O.C?
O.C???orientation commitee??

19) Do you know anyone named Steven?
Steven??seven eleven tau r..dekat je kat umah aku

20) Do you make up your own words?
owh word??cmne nk jawab soklan nieh??

21) Are you a jealous person?
ntah…tak kot..

22) Name a friend or friends whose name starts with the letter 'A'.
aping..ali..aki..aaaaaaa..x igt dah

23) Name a friend or friends whose name starts with the letter 'K'.
kambing itam ..dh kene korban kot td..--àlgsungx jawab soklan..ahaha

24) Who's the first person on your received call list?
mak ku…

25) What does the last text message you received say
from adzim:”kul 5 cmtuhla”…

26) Do you chew on your straw?
sometimes


28) Where's the next place you're going to?
jsuco bukit raja..

29) Who's the rudest person in your life?
kamu!!

30) What was the last thing you ate?
roti telur!!!


31) Will you get married in the future?
ape punya soklan la..ade ke org x nk kawen??

32) What's the best movie you've seen in the past 2 weeks?
erm..x tgk lagi la dlm 2 mggu nie

33) Is there anyone you like right now ?
kamu yg sedang membaca entri ini…ehehehe

34) When was the last time you did the dishes?
tadi..buat roti tekur..sbb saya x pndai masak mnde lain..

35) Are you currently depressed?
nope

36) Did you cry today?
dah lama x nngis…ade la dalm 10 tahun lepas kot

37) Why did you answer and post this?
sbb pikah suh..dan saya ppon terasa cm nk buat…

38) Tag 5 people who would do this survey.

Pikah balik..ahahahaha,lagi 4 tnya pikah gak r..suh die yg carik..



Bah cherating~




terima kasih kepada semua yg hadir lebih-lebih lagi yang banyak berusaha keras,pejal,yana bebudak KKR,aisyah...terima kasih!!! dan juga kepada smua yg hdir memeriahkan lagi suasana.Harap-harapnya mampu utk kite mencedok sedikit manfaat dari apa yg berlaku...:)

sepetang~

bismillah

sebentar tadi dilawati oleh ibuku:sedikit manfaat yg dapat dikutip:


kami tiga beranak bersembang didalam kereta,hujan renyai dilua tidak memungkinkan kami utk keluar.Ketika aku meminta izin untuk pulang,seperti biasa akan terpancul satu pertanyaan biasa bapaku;


"ade duit belanja tak bang?"soal bapaku "erm,ade lagi..duit dalam bank ade lagi,tapi kalo nk tambah boleh jerk..

"jawabku
secara tiba-tiba ibuku disebelah mencelah, "tak payah kasi ayahnya,duit budak tuh dah masuk...."sampuk ibuku

"alaa mak nieh,ayah nk kasi tuh..mak kaco plak.."celahku sinis..=P

"amboi2...dulu masa kecik2 kalo mak kata ..abang makan...abang minum...ikut jerk...kalo mak kata jangan main kat depan,ade anjing..hang duduk jer
k x kelua pon..sekarang semua dah pndai eh jawab"lebar ujar ibuku secara bergurau

"erk..hehehe"aku mati kata
sedikit pengajaran:


1.sentiasalah bermuhasabah kembali samada ketika besar kita lebih
mnyusahkan kedua-orangtua berbnding kecil kita

2.kalau nk mntak duit kat ayah,make sure mak tak de..=P


3.jadilah anak yg mendengar kata

4.jgn abeskan duit mak bapak kecuali kalau mak bapak kowang suh habiskan..hehehe

p/s:mak aku kekadang baca blog aku nieh...so kalo mak tgh baca..jgn amek hati ye...=P

Hotel+Ahad


bismillah..
24 november 08:2.30 petang:enset berbunyi:seseorang ditalian:

"Fakhru,nih mak ##### ni..boleh tak esok makcik nak seseorang yg pandai dlm IT yg macam makcik ckp hari tu"

"owh,esok??,insyallah saya cuba"ujarku


begitulah antara lain perbualan antara aku dan makcik R yang memerlukan aku berjumpanya di salah sebuah hotel di KL.Aku diminta utk mencarikan seseorang yg berkemahiran dlm IT untuk dijadikan seorang "perujuk" oleh makcik tersebut yg perlu menghadiri satu seminar di hotel yang sama. Tepat jam 8 pagi ahad 25 nov 07 aku bertolak bersama seorang teman.Menaiki ERL dan moneral ke hentian chow kit dan ianya merupakan pengalaman pertamaku walaupun aku bukanlah seorang yg boleh digelar "org kampung".Satu perkara menarik juga mengenai aku,aku bukanlah seorang yg mahir dalam selok belok jalan di KL atau boleh dikatakan langsung "kosong" tentang jalan KL ini.Oleh sebab itu jugalah buat pertama kalinya aku mengunakan "google map" pada malam sebelum aku bertolak sebagai satu persediaan kalau2 sesat di jalanan kerana aku perlu hadir tepat jam 9 bak kata auntie R..:)

Menaiki moneral dari KL sentral ke hentian chow kit tidak memakan masa yg lama,tapi ade sesuatu yg menarik perhatian ku,ramainya kaum hindu menaiki moneral dan pada setiap hentian moneral juga terdapat polis.Baru teringat tentang berita perhimpunan haram hindraf yang bakal dilakukan.Menarik perkembangan politik dimalaysia,baru beberapa minggu perhimpunan "haram" bersih,hadir pula satu lagi perhimpunan "haram".Cabar perdana menteri khabarnya..:P

Mungkin ini risiko bilamana satu perhimpunan haram dilaksanakan dan dilihat pula kejayaan perhimpunan itu,maka bertmbah ramai lagilah yang berani mengadakanya.Tapi aku terfikir,pertunjukkan "haram" yang tidak mndatangkan huru hara melainkan gas pemedih mata dan "water canon" yg mengkucar-kacirkanya jika diberi logo "halal" mungkin terlihat sedikit kelembutan dari segi perkataan "haram" itu dan mungkin juga boleh meningkatkan tahap demokrasi di malaysia.Ohh,malaysia mmg sudah tersedia demokrasi kerana mereka(pemimpin2 kerajaan) telah berjaya mengadakan pilihan raya tepat pada waktunya...mungkin betul??anda tentukan..:p

wah..tulisan ini berbaur politik.Perlu cepat aku tamatkan cerita politik ini,kerana kami Student mempunyai akta yg memestikan kami ikuti dalam menjana pelajar yang cemerlang gemilang terbilang.Tapi minta kebenaran untuk menambah satu lagi perkataan pada slogan itu iaitu "terkekang"..:P

jam menunujkkn 9.30 pg,kami sampai ke hotel tersebut,msg masuk ke henset ku:


"please go to refreshment area grndballroom 2nd floor" dari makcik R..:)

aku pon naik lift,dalam perjalanan ke lift terlihat satu kertas penunjuk arah yg tertulis "seminar ### #### #####" di 2nd floor...

"aik,seminar apekah ini??x macam IT pon.Patutlah makcik R ade menyuruh ku membaca satu blog yang seakan seperti ini"dugaku sendiri.

Aku berjumpa dengan makcik R dan beliau menerangkan serba sedikit mengenai tujuannya memanggil aku dan rakanku.Memang benarlah beliau memerlukan seorang berkelayakkn IT untuk memudahkan tugasnya.

jam:1.30 ptg:

"fakhru,aku kene balikla,ade hal"ujar rakan ku


"hah??mmg kene balik betul ke?,tak boleh tangguh?"balasku


"x boleh"sambungnya


sudah,aku bawak die sebagai guider kepada makcik tuh,kalo nk suh aku guide abesla sbb aku tahu tahap IT aku x kemana.
akhirnya aku terpaksa menunggu berseorangan.sambil menunggu,aku melihat kelibat org2 disitu,muka2 mereka mmg aku sangat kenali kerana aku membesar dalam "padang" ini.Seakan satu tarikan pada aku utk lebih aku "kenali" mereka ini.

lepas asar:surau hotel:enset ber"vibrate"

"assalamualakum fakhru,sebenarnya taklimat IT tuh dah dibuat"suara makcik R kedengaran


"owh??kire dah habis la nieh??"balasku


"a'ah,makcik igt lama,rupenya yang tuh aje"sambung makcik R

"owh,hehe,takpe la makcik,kalo macam tuh,saya balik dulu la"


aku pulang tnpa sebarang pertolongan pon yg aku hulurkan pada makcik itu,nasib baik aku x makan sarapan+lunch+hi tea yg disediakan..kalo tak malu je. bagaimanpun,sebenarnya aku harus mngucapkan berbnyak(bace dengan berjuta2) terima kasih pada auntie ini yang secara tidak langsung memberi aku pengalaman melihat "org2 " disitu bercakap dan berstrategi.Aku melihat mereka cukup bersemangat dan bersungguh-sungguh dalam merancang.Aku mendoakan agar kejayaan milik mereka dan mkcik itu..:)

Benarlah,setiap yg berlaku ade hikmah yg tersembunyi,bagi kit ayg percaya perlu senantiasa yakin adanya hal itu..
wassalam:)

[sebenarnya aku amat penat2 sgt..pale penin..tapi aku nk post gak cte nieh,seakan menarik utk dkongsi..:P]

@#!#$@!

X tau nk tulis ape!!!jgn bace...[kondusi badan x myenangkan]

halal~

bismillah

sudah berhabuk agaknya blog ini akibat tiadanya kemasukkan tulisan2 baru.sebenarnya masuk kali ini sudah hmpir 4 kali aku cuba utk membuat entri baru,setiap kali aku mula menaip pasti ade perkara lain yg perlu dilaksanakan...masa yg tidak kecukupan..benarlah kata Ar-Rasul supaya kite beringat tentang masa lapang kite sebelum masa sibuk....mudah-mudahan aku sntiasa termasuk dlm golongan yang ini...ameen~

kali ini aku cuba utk mnulis menganai satu fenomena yg secara tiba2 terpelosok masuk ke dlm kepala otakku.. selalunya apabila kita bercakap mngenai soal permakanan lebih2 lagi produk halal..pastilah ia sedikit sebnyak membawa secebis kontrovesi..ingatkah kalian bagaimana dahulu pernah timbul isu makanan yg dikatakan dicmpurkan dgn bahan2 yg x halal seperti babi dan sebgainya..maka tika itu segenap akhbar memaparkan perihal ini..media electronik juga tidak putus2 mnyiarkan ianya sebagai satu berita utama yg memperlihatkan seakan2 merekalah yg membela nasib org islam di malaysia...aku tidak mngatakan ianya satu perkara yg salah,bahkan syukur kerana masih ade yg kenal ape itu haram dan halal..:) aku juga yakin..pada kalian yg beragama seperti aku..yg tercatitnya nama islam pada IC kalian..pastilah kalian tidak akan sewenang-wenangnya memakan makanan yg tidak tahu level kehalalnya...paling kurang pon..kite tidak mungkin masuk ke dalamkedai2 makanan cina atau india yg bukan muslim utk mnjamah..ini sedikit sbnyak memperlihatkan ambil beratnya kite terhadap makanan yg kita hadami..






namun yg mnjadi persoalan disini...apekah "HALAL" dalam islam itu hnya diperlihatkan dalam permakanan sahaja???adekah islam hnyalah satu agama yg mnyuruh pengikutnya memperaktikan hukum hnya pada satu sudut sahaja???
pernah atau tidak anda terlihat..terpaparnya dalam akhbar2 utama berita mengenai tidak halalnya membuka aurat???yg mempersoalkan ttg tidak halalnya membuat hubungan yg bukan muhrim tnpa satu ikatan yg sah??yg memaparkan berita mngenai tidak halalnya berdua2 an antara lelaki dan wanita yg bukan muhrim??? ade???ohhh,mungkin ade.. dalam ruangan agama yg diletakn pada muka surat belakang2...yg nmpak sangat tidak menarik utk dibace..:)..betul kan?? anda nmpak atau tidak double standard yg dilakukan dalam agama anda??bukan salah agama itu bahkan ianya telah lengkap diturunkan..dan bukan juga salah pembawa agama ini....kerana Ar-Rasul sudah mnyampaikan kesmuanya...abes tuh salah sape??..sendiri mau igtla..lagi mau tanya??..hahaha... erm..cmnie2..x payah nk tujukan pada surat2 khabar la..x payah nk tunding jari kat media masa..kalo sudah mklum akan "kelembabpanya"..cuba tnya kat diri sendiri....adekah anda juga men"double standard" kan agama anda??adekah benar anda melksanakan semua yg diwajibkan?? adekah kita hnya memakan makanan yg halal tapi dalam masa yg sama menjamah keharaman tangan2 pasangan kita??adakah kita juga menhalalkan keharaman memakai pakaian yg memperlihatkan tubuh badan??...anda perlu telana hakikat ini yg kita lakukan selama ini bukan lah satu bende yg HALAL!!!...yg haram tetap haram..yakin pada hari pembalasa???mngapa tidak terlihat keyakinan itu pada pakaian??tidak terlihat juga pada pergaulan??tidak terlihat juga pada amalan.....

seperti biasa,aku menulis sekadar memperingati diri yg kian alpa dan lupa...amat2 aku memohon kemaafan andai ade yg terluka..bukan niat asal utk menguris perasaan..tapi mungkin penyampaian yg kurang berkesan..


wallahu a'lam...

samb entri bawah nieh...

bismillah~



aku biakan korang mnapat gmba familyku ketika raya di pulau pinang..
berdiri dari kanan:bapak aku,mak aku,abang aku,kakak aku,abg ipar aku dan paksu aku
duduk dari kanan:pak ngah aku,mak tok,tok ayah,mak lang aku(khas utk ko ban) dan AKU(hehehe)
tidak kelihatan:adik aku(di mesir),anak buah aku(dalam perut akak aku)

sebenarnya raya kali ini boleh juga aku pggil cuti2 malaysia bg family ku..sbb nye,hmpir kesemua negeri disemenanjung kami jejaki..dari penang kami menhala terus ke kelantan melalui pahang,perak dan kembali ke rumah di selngor..esoknye pagi2..terus ke melaka dan beraya ke negeri sembilan kembali ke malaka semula dan terus balik semula ke klang..ngehehe..




-muka anda akan begini jika pg kelua negara-

apa ada dgn raya?





malas r nk updated..nk tgk bola..hahaha..next entri aku cite keyh....atas tuh gmba aku ngn yg tersayang....kihkih

celik~

salam






hidup mesti terus "memandang",tapi perlu sentiasa diperhalusi setiap pandagan itu~
doakan smoga tuhan mempermudahkan kerjaku dalam apapun pandangan.....


owh yee...alang2 tuh..bia aku kasi terus la jawapan utk soklan dibawah nieh...tgk cm smua buat x betul jerk..smpai ade plak buat 2 kali ..hehehe...

1)nama betul MOHD FAKHRURAZI BIN MOHD YUSUFF

2)adek beradik 4 orang..

3)besday 7 nov tahun 85...dah dekat nieh weh..bulan depan jerk..siap2 kan hadiah yee..ahaha

4)lepak kat mapley ngan HANIS&ADZIM....maklumat tmbahan,hanis itu merupakan seorang lelaki yerr..hehehe

5)lepas bgun tdo..terus duk depan komputer dan bace sokabar online..

6)enset kaler itam..jenis die..aku pon xtau..hahaha

sekian..

x de kejer...

bismillah

saje x de keje..kalo boring2,meh la test.....

Leaderboard
Create your own Friend Test here

cuba ubah

bismillah

kesejahteraan atas smua yg membaca tulisan kotor dan comot ini...
aku mendengar acapkali seseorang yg dewasa ilmunya berkata akan perkataan "berubah"...
aku amati perkataan itu dan aku pasi perkataan "berubah" bukan satu perkara yg enteng dan mudah utk diperaktiskan..ianya bukanlah semudah seperti meyebutnya..
aku harini mampu utk melihat bermacam2 jenis manusia yg kadangkala menjengkelkan dan kadangkala menghiburkan...berbgai jenis manusia ini juga mempunyai bermcam masalah,bermacam keseronokan dan bermacam pengalaman...
dek atas pengalaman lampau,ada yg bergembira dan tetap mahu ianya terus segar namun mungkin juga atas pengalaman lampau ini ada yg berduka durja dan mahu terus meluputkan ianya....

aku tertarik bg mereka2 yg mempunyai satu peristiwa lampau yg iggin mereka kambusinya,pengalaman yg perit dan jerih bukanlah menunjukkn satu kebodohan kite dlm melakukan satu perkara,ianya mungkin bodoh,tapi perkataan bodoh itu hnya layak bagi mereka yg terus menerus melakukan kesalahan itu tnpa mahu menutupi dan menterbalikan bodoh itu kepada sesuatau yg lebih baik,apapun pengalaman jerih ini x lebih satu proses kematangan dan juga satu proses pembelajaran terus dari TUHAN yg maha kuasa dan mngetahui dlm segenap hal hambanya..
berimanlah atas qada&qadar ALLAH dan ketahuilah tiada satu pon keburukan yg iggin ALLAH timpakan atas hmba yg dia kasihi yg tidak lebih ianya merupakan satu ujian utk menilai tahap keimanan..;)

berbalik mengenai perkataan ini "UBAH",kehidupan memperlihatkan kepada aku berjenis manusia yg berubah,ade yg berubah kearah kesempurnaan dan ade juga yg berubah kearah kehancuran..atas dua jenis perubahan ini,hnya satu yg mmpu utk memperlihatkan kematangan dan kesempurnaan manusia dlm berinteraksi dgn "tuan"nya..perubahan kearah kesempurnaan!!
aku tahu ianya bukan satu perkara yg mudah utk dilakukan dan ianya memerlukan masa,namun awas!!jgn smpai sudah tidak kecukupan masa baru mahu kita tangisi ia..masa mmg akan terus berlalu dan kekuatan perlu dicernakan oleh kita sendiri,kite mampu utk menilai mana satu kekuatan diri dan tika mana mampu utk diaplikasikan kekuatan itu..smua terletak pada kita!!tepuk dada tnya iman guna akal..adekah kite sengaja meletakan alasan2 ini supaya kita masih mampu utk menuturkan nama "perubahan" ini namun pada hakikatnya tidak ade satu usaha pon kearahnya??...
perlu juga difikirkan disini ttg "ubah" yg inggin anda lakukan....berpunca dari apakah yg membuatkan aku/engkau/anda mahu berubah????[jawapan dan markah oleh anda]



"aku menulis dan aku juga berfikir...aku juga meletakkn keutamaan tulisan ini pada diriku sendiri namun x salah jika aku inggin berkongsi dan sungguh cntik pula jika ianya mampu utk memberikan sedikit "kejutan hati" pada anda supaya aku mampu utk menerima sedikit gnjaran "perubahan" dari anda..."

wallahu a'lam



video

sajerk~




jgn tnya entri pasal pe nieh...;)

tulus kudus~

bismillah





aku pegi ke tempat diatas ini pada hari itu..aku tgk budak2 kat sana ceria jerk..aku tgk derang lari...main keja2..

aku gie sane hari itu juga..aku hnta baju2 melayu baru yg mak aku pesan suh kasi kat anak2 yatim..lepas jerk aku letak baju tuh,budak2 kat sana terus pungah..muka masing2 ceria..aku suka

aku pagi pondok penyayang raudhah hari itu..kat situ ade dtempatkan juga pelajar2 yg sudah tidak belajar atau dgn kata lain pelajar2 yg bermasalah..aku tgk derang biasa jerk..x de pon macam org bermasalah.....

aku pg tempat ini juga ari tuh..aku tolong pasang pelita..derang kata kat aku.."abang,mcm dah hari raya"..aku sengih....

pada aku....

segala macam keceriaan yg diperlihatkan..segala macam persembahan yg mengiburkan dan sepenuh gelak ketawa yg mereka nukilkan tidak dapat utk menidakkan yg mereka mempunyai satu pengalaman yg jauh dari yg kita sangkakan...jauh utk kita sangkakan kanak2 kecil yg belari2 itu sebenarnya tidak pernah merasai nikmat ibu dan ayah..anak2 ini tidak pernah dpt nikmat perasaan gembira di peluk ibu...di cium ibu..malah tidap pernah merasai nikmat memanggil nama IBU itu sendiri...

Aku juga tdak dapat utk membayangkan yg remaja2 yg berlalu dihadapan aku itu juga sebenarnya mempunyai satu macam kekuatan utk bangkit kembali dari peristiwa kelam...aku mndoakan agar kalian semua sentiasa mndapat kesenangan atas ujian allah telah timpakan...

aku amat bersyukur mempunyai nikmat IBU dan AYAH...

wallahu a'lam

AWAS!!!

Pemumungan :
Kerja - kerja baik pulih sedang dijalankan
kesulitan amatlah sulit utk dihebohkn kepada org ramai
harap maklum!


selamat puasa!!!

Datang dah~

bismillah~

Ramadhan kareem~..
pasti ramai diluar sana yg sudah terbiasa mendengar perkataan keramat "ramadhan" ini bahkan kerap kali pula diingatkan sekiranya terlupa akan kedatanganya dan segenap kebaikkan yg terkandung didalamnya.Aku percaya ramai dikalangan anda juga mempunyai semacam pengalaman dalam menyambut kedntangan bulan yg paling2 ditunggu2 oleh Ar-rasul dan sahabat2 baginda ini,aku juga yakin ade juga segelintir dari kalangan anda yg berasa tidak selesa dek kedatngan bulan barakah ini atas faktor kepenatan stadi,kelaparan dan juga mungkin kepansan melampau yg sedang melnda kepulauan malaysia ini yg membolehkan peluh2 jantan dan betina anda mengalir dan secara x langsung tekak meronta2 untuk dibasahkan...semua kemungkinan2 di atas ini bukan menjadi niat asal entri aku pada kali ini,apa yg cuba utk aku nukilkan pada kali ini ialah...


Hnya manis dimulut!!
cuba tnya balik diri kowang,penah tak bila mana masuk jerk ramadhan,anda semua akan memberi ucapan kapada rakan anda yg semacam bunyinye "selamat mnyambut ramadhan kareem,beramal la bnyak2" lebih kurang begitulah bunyinya,bukan mnjadi kesalahan dlm mnyampaikan ucapan tersebut,tapi yg x moleknye bilamana ucapan tersebut hnya sekadar satu kelainan dalam membezakan bulan ramadhan ini dgn bulan2 yg lain,kite lebih mudah utk mnyampaikan ucapan tersebut tnpa sedikit pon ade terdetik dihati utk benar2 mengotakan dahulu ucapan yg sepatutnya ditujukan pada diri sendiri ..
kalau pon benar sudah terdetik dihati,namun ianya tidak lebih seperti "hangat-hangat taik ayam" atau mungkin sehngat "taik kuda"..(erk,taik kuda hngat ek??)...hngat itu hnya hadir sekitar 2-3 hari diwaktu ramadhan ..hngat itu juga hanya mampu memenuhkan masjid dikala tarawikh sekadar 2-3 minggu lamanya..namun hangat itu tidak pernah luntur pada setiap hari menuju sebulan dalam memenuhkan ruang2 bazar pada setiap petang...ade benar kata2 ku ini???

benar atau tidak hakikat ini???...anda tahu setiap jawapan pada setiap jasad anda..;)

seperti biasa,entri ini benar2 ku tujukan pada diri ini...aku harapkan ramadhan kali ini mampu untuk memberi seribu satu kelebihan pada diriku dan aku benar2 tujukan ucapan ini pada diriku!!kalo ade sesapa yg rase perlu utk ditujukan pada diri mereka juga..silakan.......

wallahu a'lam

Teruskan !!

bismillah..


Teruskan bergaduh sesama anda wahai sahabat...
menghambur bencana atas jalan ini..
jalan yg semakin lama semakin kelam..
yg perintisnya adalah anda!!

Teruskan bercakaran sesama anda wahai sahabat..
berpedih hati sesama sendiri..
yang tidak ngerti mana menang mana kalah..
dan langsung tiada sikap menghormati...

Tidak menjadi satu kesalahan bilamana kalian berbeza pendapat,bahkan org berilmu yg lebih pakar dan muktabar dari kalian juga berselisih pendapat,dan perselisihan inilah tidak lain hnyalah satu daripada rahmat allah..
Yang menjadi kesalahan cara anda MEMBERI pendapat dan MENERIMA pendapat,disinilah kebijaksanaan 2 individu(yg memberi dan menerima) perlu diperhalusi..sesama muslim,satu aqidah,satu matlamat dan satu perjuangan..tolonglahhhh jgn mencemarkan jalan2 yg anda lalui bersama,amatlah rugi kehilangan mana2 antara individu yg memberi atau menerima ini..

sudahlah..jalan yg seperti kita lalui ini mmg tidak akan mudah,ia tetap dan pasti akan dihantui dgn berbagai cubaan dan dugaan bahkan tidak lain ianya adalah satu janji SYAITAN,tiada masalah yang tidak boleh diselesaikan...berlapang dadalah dan bersedia menjernihkan suasana yg agak kelam namun belum gelita..

andalah kekuatan dan kelemahan jalan ini!~

aku yg merayu~~

Dush~!

bismillah~


smalam adik aku gie mesir ,katanya nk blaja smpai jadi doktor..katanya lagi x nak balik dalam masa 6 tahun dan katanya lagi nk stadi betul2 dan rajin2...

smalam akak aku hanta adik aku gie KLIA jugak,muka akak aku ceria..senyum jerk sepnjang berada disana..akak sempat lagi "gado2" kat klia..

smalam mak ngan bapak aku ikut sekali adik aku gie mesir..kata mak ngan bapak aku dia nk lawat sepupu aku skali..kata mak ngan bapak aku lagi derang nk teman adik aku...

smalam lepas adik aku check in;
akak aku tetibe nangis..air mata die tetibe mengalir..kata akak aku,die tgk adik aku macam x suka gie sana...kata akak aku lagi die macam x nak amek medic...

smalam masa tgk akak aku nagis..aku kata dlm hati yg sbenarnya akak aku akan rindu adik aku..kata aku lagi dlm hati ,yg x de org akan kaco akak aku lagi sbb aku terlalu baik utk kaco dia...kata aku lagi dlm hati yg aku mmg x kan jumpa dia dlm masa yang lama..dan..aku tdk berkata2 lagi...bila tgk akak air mata akak aku..aku pon jadi sebak..tapi aku x nangis..sbb aku macho!~..

aku mmg x leh tgk akak aku nangis sebenarnya,dulu..masa kecik2 masa mak bapak aku gie haji..aku x nangis..tapi bila akak aku nangis..aku pon nangis sbb aku rase kesian...




sekarang??

aku tgh dalam keadaan x tenteram bukan kerana adek aku bukan kerana akak aku dan bukan kerana mak bapak aku gie mesir tapi sbb....................................


wallahua'lam

namanya manusia

bismillah~

lama sudah tak terusik blog ini..tak pasti masih ade yg membace atau tdak..kalau ada dkalangan kalian yg masih terus menjenguk laman ini,smoga mampu memberi sedikit manfaat walaupon ianya tidak sehebat mana.Aku bukanlah seorang ustaz yg mampu utk memutihkan segenap masalah dan menghemburkan keseluruhan ilmu ,cuma aku ingin sedikit meympaikan sekadar yg biasa dan seadanya..;)

teringat seseorang bercakap pada aku seketika tadi dlm "kelompok kecil" ku,hidup manusia tika ini bertuan "hawa" iaitu nafsu.Mmg tuhan menciptakan nafsu sebagai fitrah manusia,namun ianya tidak lebih sebagai satu satu pelengkap yg perlu utk kita rapikan.Tidak dinamakan manusia jika tidak diselubungi nafsu namun bukan manusia jika sentiasa hidupnya berlandaskan nafsu.

"Tuan" kita bukanla ZALIM bila ia menciptakan nafsu kerana pada satu masa yang sama sebegitu banyak jalan dihidangkan pada kita bagi meraikan nafsu itu,cuma kekadang kita terkesan dek suasana hasutan yg mendatangi.Manusia adalah tetap manusia yang tidak mungkin menjadi makhluk yang bernama malaikat,nafsu yg tercipta bukan untuk dihapuskan bahkan ianya perlu diperhalusi dan sentiasa dikawal.Namun awas bagi kita yang bernama MANUSIA,walaupun tidak mungkin status manusia itu tertukar menjadi malaikat namun ia mampu berpindah ke atas nama HAIWAN bilamana segala perlakuan berlandaskan hawa nafsu.
sekadar gambar hiasan

seperti biasa aku ingtkan pada kalian,tulisan ini aku tujukan pada diri sendiri yg tidak pernah lekang dari kesilapan,namun jika tulisan ini mampu utk memberatkan dan mendatang sedikit timbangan amalku,kutiplah sebayak mana yg mampu...


wallahua'lam
-aku manusia bernafsu-

hanya yang biasa 2

bismillah~




tiada ape2 coretan menarik,cuma sekadar utk diri sendiri dan anda diluar sana ttg keberkesanan mukjizat diatas ini atas hidup kita.Adakah tempat yg diduduki oleh mukjizat diatas tika ini adalah selayaknya bagi ia???....sila renungkan kerna ia ada disamping anda.....

Perihal hawa~

bismillah~


Bertanya si adik kecil pada sang bidadari berwajah manusia... "Wahai kakakku, kenapakah lemah sungguh kaum hawa itu, asyik berteman tangis dan sendu sahaja." Lalu berbicara si bidadari berwajah manusia; "wahai adikku. Bukan wanita itu lemah dek kerana tangis dan sendunya. Tapi disitulah wahai adikku, kekuatan utuh x ternilai andai pandai digunakan sebaiknya. Tangis sendunya wanita itu wahai adikku, bisa meleburkan ego seorang lelaki... menjadi 'izzah' yg plg gah bahkan lebih gah dr egonya seorang lelaki. Kerana sendu rayunya wanita itu, Musa a.s terselamat dr kekejaman Firaun. Duhai adikku, lembut wanita itu bukan lemah, tp senjata."


Si adik tidak berpuas ati. Lalu
dipertikaikan lagi... "Namun wahai kakakku, wanita itu fitnah dunia." Tersenyum sang bidadari berwajah manusia. "Pernahkah adikku dengar akan pesanan Ilahi pd hambanya? Wahai para lelaki yg beriman, tundukkanlah pandanganmu. Lalu Allah berfirman lagi antaranya bermaksud, wahai para wanita yg beriman, tundukkanlah pandanganmu dan tutuplah auratmu. Lantas cuba adik nilai, pd siapa terlebih dahulu ALLAH dahulukan pesanannya? Pada hamba yg bergelar ar-Rijal. Kerana, andai sang lelaki menjaga pandangannya, maka tidak mungkin terlihat akan wanita yg menjadi fitnah pd dirinya. Dan tidak ALLAH lupakan pesanan buat wanita, agar memelihara auratnya kerana disitu lah kehormatannya. Sesungguhnya para wanita-wanita syurga bergelar Hurun'Ain itu, mereka tidak memperlihatkan diri mereka kecuali pd para suami mereka sahaja. Dan mereka dikatakan wanita2 yg suci. Namun... wanita yg beriman itu, kata Rasulullah, lebih tinggi martabatnya! Bukan fitnah semata-mata jikalau ar-Rijaal dan an-Nisa' sama2 mematuhi pesanan Ilahi itu! Sesungguhnya wanita yg beriman yg solehah itu lebih baik dari ribuan lelaki yg soleh."



Adik masih x puas ati. "Tapi kakakku, kenapa wanita itu menjadi peragaan? Tidakkah mereka merasa malu??" Sang bidadari berwajah menguntum senyum penuh makna. Adus, semakin terasa mendalam kasih sayang pd penghuni jannah ini! "Wahai adikku sayang. Al-Haya' itu dalam diri setiap insan. Wujudnya seiring dengan nafas insani. Dan al-Haya' itulah pakaian iman. Pada diri wanita itu, indah al-Haya' sebagai pembenteng diri. Namun, bila mana al-haya nya lebur, imannya runtuh. Kenapa mereka merelakan diri menjadi peragaan? Kerana mereka sebenarnya paranoid. Merasakan diri tidak cukup menarik... merasakan belum cukup lagi dunia melihat diri mereka. Mereka sebenarnya golongan yg kalah dr segi psikologi. Namun adikku... wanita solehah itu pasti melindungi diri mereka dr perbuatan murahan itu." Adik garu2 kepala. "Jadi kakak, masih adakah wanita yg solehah didunia ini? Bagaimana hendak adik kenali mereka???" Sang bidadari tersenyum lagi. Hati terdetik moga ALLAH merahmati mujahid kecil ini. Berjihad dalam dunianya sendiri. "Wahai adikku. Di zaman Rasulullah, diperintahkan wanita2 yg beriman itu untuk menutupi aurat mereka, dengan itu mereka mudah dikenali sebagai wanita yg bermaruah. Maka demikianla adikku menilai mereka. Tp perlu juga dilihat pd hatinya... pd akhlaknya... Di zaman ini, tidak susah membezakan wanita yg solehah dan yg toleh. Namun adikku... jgn dikau cemuh wanita yg toleh itu... kerana dlm hati2 mereka, tetap ada satu permata indah... perasaan cinta pd ALLAH... Kerana fitrah cinta pd Rabb itu sentiasa ada dlm jiwa insan. Adikku, mereka ini, tetap punyai keinginan utk kembali pd jalan yg mereka th hak ALLAH. Cuma kadang2 term solehah itu terasa berat di bahu mereka... Kadang mereka takut pd persepsi wara dan alim. Sedangkan itu cumalah persepsi. Hakikatnya, wara' itu bermaksud menjaga. Maka sesiapa sahaja yg menjaga adalah wara'. Alim itu maksudnya mengetahui. Barangsiapa yg berilmu maka dia adalah alim dlm bidangnya. Persepsi yg salah pd dua perkataan ini menjadikan mereka takut untuk berubah kepada stage yg lebih baik. Kerena begitulah persepsi masyarakat. Sedangkan mereka alpa... ALLAH tidak menjadikan makhluk (ciptaan) ini tanpa tujuan dan garis panduan. ALLAH tidak zalim kepada ciptaanNYA. bila mana dia menciptakan hawa itu dari rusuk adam... Dia telah mengetahui apakah sebaik2nya buat makhluk bergelar Hawa ini... Ditinggikan martabat golongan HAWA ini... Tapi sayang... golognan HAWA ini kadang2 merendahkan martabat mereka yg ALLAH jdkan penuh kemuliaan...



Wahai adikku... 1001 keindahan
penciptaan wanita. Pandai2lah dikau menilai... antara permata dan debu2 kilauan pasir. Wahai adikku... Wanita ibarat epal. Epal yg x berkualiti.. .amat mudah diperolehi kerana ia berguguran ditanah... Tapi epal yg tak mampu dibeli, ia berada di puncak. Susah dipetik, susah di gapai. Terkadang epal itu risau, kenapalah diriku belum dipetik. Lantas ia merendahkan martabatnya dan menggugurkan diri menyembah tanah. Sedangkan ia sebenarnya telah ALLAH jadikan begitu tinggi martabatnya. Sebenarnya.. epal itu terlalu tinggi... elok sifatnya... sehinggakan tiada siapa yg berani memetiknya. Hanya pemuda yg benar2 hebat sahaja bisa memperolehinya. .. Mungkin bukan di dunia... tp mungkin di akhirat? Biarlah jodohnya bukan di dunia... asalkan cinta ILAHI mengiringinya. ..tak semestinya dipetik di taman dunia rite? Tp lebih bermakna bile ALLAH sendiri yg mengarahkan hamba yg disayanginya utk
memetik di taman
akhirat kelak."




Adik terpaku sendiri. Mungkin membayangkan sepohon epal yg besar dengan buah2 epalnya yg kemerahan?? Sang bidadari lalu bangkit. Bicaranya sudah berakhir buat masa kini. Pasti kan dia sambung perbualannya dengan penghuni syurga ini. Wahai adikku... sungguh tulus bersih jiwamu. Benarlah kata ALLAH swt, kamu kanak2 adalah penghuni2 syurga! Alangkah bertuah dirimu adik... Dan aku? Hanya bidadari berwajah manusia... berhakkah menjadi bidadari syurga? Wallahu'alam.



Tulisan diatas aku perolehi dari email seseorang.ucapan terima kasih dan mudah-mudahan mampu utk kite kongsi bersama~


hanya yang biasa


bismillah~

erk...sakit pale tgk budak2 nieh,cmne nk "conduct" eh??

aku mengeluh

bismillah


Tuhan,aku sgt lemah dan "penat" tika ini...berilah sedikit kekuatan dan ketenangan agar mampu aku harungi cabaran yg mendatang. Sungguh,aku lemah sangat..kekadang hari ini aku kuat,esok lusa aku kembali longlai..aku mahu sentiasa kuat wahai tuhanku...aku meminta kali ini...tolonglah..agar kau berikan sekali lagi nikmat kegembiraan dan kelapangan padaku...


minta maaf,aku juga ingin meminta agar ko tetapkan hati dan niatku senantiasa dalam keredhaan mu..aku juga minta agar mampu kau hapuskan segala dosa yg tak pernah padam aku ukirkan..aku juga minta agar jangan engkau wahai tuhan mengambil diri ini menghadapmu ketika aku masih tidak mampu membersihkan diri ini.. maaf kerna aku terlalu bnyak meminta.. aku meminta padamu kerana aku tahu pada engkaulah terletak segenap kekuatan bahkan aku juga teringat akan ayatmu."berdoalah kepadaku ,nescaya akan ku perkenankan"....tolong aku tuhan...hanya engkau yg mengetahui ape yg tersimpan rapi di lubuk hati ini....

"biarkan aku kerap senyum tuhan"



aku yg sangat meminta....

ituhlah dia

bismillah

hidup x pernah mudah..kekadang yg dilihat sempurna,berakhir pula dengan cacatnya
dan yg dilihat cacat pula kekadang mampu utk mengukir sebuah kegembiraan..mmg tidak pernah kita fahami keseluruhanya...


hidup juga tidak pernah mudah..kekadang kita menjangkakan sesuatu yg mudah namun payah utk dilaksanakan dan kekadang sesuatu yg anggapnya payah..terlalu mudah pula utk diatasinya...bukan kita yg selayaknya menentukan...


aku antara berjuta manusia yg hidup diantara kesusahan dan kepayahan ini...dan aku teringat satu petikan tuhanku "apakah kau dikira sudah beriman selagi tidak di uji ..."



kini aku ngerti..hidup perlu diteruskan atas kepayahan dan kesenagan ini bagi aku engkau dan mereka menuju kearah yg lebih "senang" atau lebih "susah" pada akhiran kelak

langkahan ajaib



Bismillah~

Setinggi-tinggi penghargaan pada tuhan pencipta makhluk atas segala rahmat dan nikmat yg tidak putus dapat kita rasai sampai kini.Setinggi pujian juga tidak patut lekang pada junjungan besar ar-rasul s.a.w.

Langkahan ajaib??topik inilah yg cuba aku halusi kini utk menjadi bahan tatapan mata kowang.Sekali dengar seakan “poyo” bunyinya..tapi sabar dahulu..bia aku cuba utk merungkaikanya dahulu..dan selepas itu baru anda boleh utk mengatakan apa sahaja..

Aku mengambil beberapa lama masanya utk memikirkan menulis perihal ini(kaver update blog lmbat)..dan hari ini,aku diberi sedikit kelongaran masa yg slalu aku kurang hargai utk aku coretkan sedikit yg termampu pada blog ini.Satu persoalan ingin aku tujukan pada kowang..apekah selama ini kowang merasa puas terhadap ape yg kowang lakukan?..ahh,agak general soalan ini,bia aku detailkan ..apekah selama ini kowang merasa puas dgn kehidupan kowang yg kadang2 baik dan kadang buruk??..haa..ini yg sebetulnya patut aku tnyakan pada kowang dan AKU!~..jawapan ape yg selayaknya utk kowang alasi soalan ini??puas??x puas??sila jawab dlm hati kowang…bia kowang dan tuhan yg mengetahui fahaminya…

Walau apapun jawapan kowang,aku dapat rasakan yg tiada seorang manusia pon yg mahu menjadi jahat dan selamanya menjadi jahat..kalo anda bertanya kepada pencuri..mengapakah mereka hendak menjadi pencuri??.pasti akan menjawab,sbb x de duit..nah,jawapan meraka bukan utk suka2 utk mencuri bukan?meraka melakukan kerana terdesak utk mencari makanan..utk menyara hidup..begitu juga dgn gejala2 lain..semuanya sama…kesimpulan yg aku boleh lakukan…mereka semua terkesan dek suasana..ya..suasana manusia yg tika ini mementingkan diri,suasana manusia hari ini yg mengejar kemewahan dan suasana manusia hari ini yg kuat menzalimi….

Kejap2..nmpak cm besar sgt plak skop nieh..bia aku kecikkan sket..kowang tnya kat diri kowang skarang,sejauh mana kebaikkan yg kowang buat yg melayakkn kowang masuk syurga??..nmpak cm ayat aku nk tjuk baik kan??nmpak cm nk buat khutbah jumaat kan??hahaha…

Bukan ape..aku rase skarang nieh..kite kene lakukan satu langkahan ajaib kehadapan..langkahan ajaib ini ialah satu langkahan yg belum pernah kita langkahi lagi..langkahan ajaib ini ialah satu langkahan yg mampu utk mngubah keseluruhan hidup kita..yg mampu meninggalkan kejahilan kita..yg mampu mengangkat kita sebagai “sebaik2 ciptaan”….tapi ingat!!,langkahan ini hanya berlaku sekali sahaja dlm hidup anda..kalo anda mengatakan..anda sudah membuat langkahan itu namun anda masih terjerumus dgn lemasnya ke dalam lembah kehinaan ini lagi..sebenarnya anda belum melakukanya lagi…

Ayuhla kawan…aku juga sebenarnya sedang bersiap utk membuat langkahan ini..dan aku memerlukan sokongan kowang..mari kita cuba sedaya yg mungkin..sudah cukup kiranya ape yg pernah kite lakukan dulu kala..yg punah..yg ranap..yg jahanam..tggalkan semua itu..dan sejujurnya..aku masih lagi mengumpul segenap kekuatan menuju kearah itu~..

Wallahu a’lam


sket lagi~

bismillah~

kepada mereka2 yg membuka blog ini dn hampa kerana tidak ade perkembangan terbaru,jgn nangis atau kecewa..pemilik blog ini sedang menukilkan sesuatu tidak lama lagi utk kepuasan nafsu membaca anda~...sket masa lagi aku hupdate r...komputer tgh rosak~...



harap maklum~

Kas3....kaskas?

bismillah~

antara KAS dan KASKAS...bnyak perbezaan..KAS adelah kem anak soleh...manakala KASKAS pula adelah sejenis bahan yg kebnyakkn digunakan oleh pengusaha kedai makanan yg dipelopori oleh kaum mamak.Adepon nama kedua2 ini seakan hmpir serupa namun perbezaan yg ketara jelas memisahkan mereka.KAS sudah 3 kali aku alami,tapi KASKAS tidak ku tahu berapa kali aku jamahi..kemungkinan tidak pernah ku jamah ia dan kemungkinan beratus kali aku telan ia.

Walaubagaimanapon,satu hari ketika aku sedang bertugas menjadi fasi kepada budak2 ini(kem anak soleh) seorang budak kelihatan sedang memberi teka teki kepada abg jabir,aku yg agak tensi ngan dak2 nieh..pergi lah join utk menjawab teka teki itu dgn harapan sebenarnya adelah untuk menghilangkan sedikit ke"tensi"an aku ngan bebudak yg degil bgt ini...budak tuh pon kasi teka teki ini...

"ade 2 ekor anjing,satu anjing L dan satu lagi anjing B.Dedua anjing nieh terpikat ngan satu anjing betina,oleh kerana anjing bertina ini terpaksa utk memilih hnya satu sahaja antara 2 ekor ini,maka beliau pon membuat satu pertndingan lumba lari anjing.Maka anjing L pon berlatih bersunguh2 utk menyediakan dirinya pada hari pertndingan itu nanti manakala anjing B pula hnya melepakkn dirnya sahaja...persoalan teka tekinya:Ketika pertndingan itu nanti,anjing ,manakah yg akan menang??.."

aku yg dok dgr kat tepi tuh dpt mengagak yg huruf L dan B itu mmg akan memainkan peranan dalm jawapan itu nanti..cuma aku x dpt menerima kenyataan yg jawapan nye sgt2 lah menunjukkan ketidakmatangan teka teki ini..aku xleh terima..mmg aku x leh terima!!~

nk tau pe jawapan die??..jawapanya,anjing B menang...anjing L kalah,pasal anjing L tuh..anjing LAUT...aku dh panas hati dah masa die ckp cmtuh..pastu aku tnya r..anjing B pe?..anjing B itu..anjing BIASE...hahahahahahahahahahaha...mati aku gelak ngan jabir..2 org mahasiswa university dibodohkan oleh dak skola rendah..aku mmg x leh terima yg B itu stand for BIASE..kalo la aku ckp anjing L menang sebab L stand for LAJu dan B kalah sebb B itu untuk BUDUH..agak2 die leh terima tak jawapan aku???

kowang pikir2 la...


pengajaran dari kisah ini:

1)Jgn terlibat dgn gejala teki teki bersama budak2 ini lagik
2)Pastikan anda pandai memutarbelikan jawapan yg diberi utk menjaga status mahasiswa anda..
3)Jgn hampiri syawkat,azrai,mursyidin dan wassef...hahahahaha
4)jgn bg beng ,aku dan hanis menjadi fasi bersama lagi pada masa2 akan dtg..(tapi kami akan memastikan kami ttp bersama)..hahahaha


ape2 pon..aku berterima kasih bnyak2 kepada alumni skolah aku yg menjemput aku mnjadi fasi ini..citer2 diatas ini tidak lain hnyalah utk hiburan dan ia sedikit pon x merencatkan keupayaan dan semngat aku utk berbakti pada dak2 ni..time kasih semua~~

wasalam