aku dan kawan

Salam

Tempoh hari aku bersama 2 lagi kawan ke teluk segadas, pulau pangkor. Sudah terlalu lama aku tak ke sana. Kali terakhir ke sana ketika usia 12 tahun, darjah 6.Tempatnya tidak banyak berubah,pantainya masih jernih,keadaan sekelilingnya masih kelihatan “dara” tanpa banyak pencemaran dari manusia. Cuma yang bezanya adalah aku. Kalau dahulu hadir bersama rombongan sekolah,kini hadir bersama kawan. Kalau dahulu hadir terpaksa mengikut aktiviti yang telah ditetapkan oleh guru, kini membuat aktiviti sendiri.

Malam itu,kami lepak di luar khemah.Berbbq bersama dan menghidupkan unggun api. Cukup seronok ditemankan derauan ombak asli yang membawa bersama angin bayu laut. Cukup tenang,cukup hebat ciptaan tuhan. Kami bersembang bersama,bergossip dan mengupdate beberapa perkara yang hanya budak perempuan sahaja lakukan sebelum ini. Ah, suasana merubah jati diri mungkin? Teringat rakan-rakan wanita MMU yang suka bergossip. Apa khabar anda? =p

Bagaimana seronok pun suasana itu kami perlu kembali ke kota. Kota keriangan atau kota dosa? Telinga akan kembali didesak dengan bunyi “hon” kereta, mata akan dipaksa melihat kesibukkan warga dunia mengajar hidup. Ada antara kita sibuk mengejar duit dan kekayaan yang ditaburkan oleh si dunia. Aku juga tidak terkecuali. Kadang-kadang terasa mahu hidup jauh dari kota,biar tinggal di hutan.Biar tidak kenal apa itu internet,tidak tahu membawa kereta, tidak terasa nikmat soul garden atau stimboat, biar di kata katak bawah tumpurung. Asal aku tidak terpengaruh terlalu mengejar nikmat dunia yang tidak kemana.

Namun sudah terlewat, aku sudah pun merasa nikmat membawa kereta sehingga membuat aku turut serta mengejar kereta lain yang lebih gah dan hebat gayanya. Aku juga sudah merasa nikmat duit sehingga mempengaruhi aku untuk terus mengejar menjadi manusia kaya. Aku juga merasa nikmat makan di soulgarden dan stimboat sehingga membuat aku menanam niat untuk kembali merasainya. Ini baru sedikit, banyak lagi yang aku,kau dan kita terus mengejar semua nikmat dunia ini.Senyum sahaja asal tahu dimana asal dan kemana kita akhirnya. Cari sahaja isi dunia sehingga ke penghujungnya asal kita tahu dimana mahu meletakkanya kelak.

Kalau semalam masih mendengar derauan ombak bersama teman,hari ini sudah kembali ke kota berkerja mencari duit. Kalau semalam ke teluk segadas bersama teman , esok lusa mungkin ke sana bersama “teman istimewa” ?..mahu honeymoon disana tak? Sy tau menguruskanya. =p

p/s: ...........


0 comments: