barang lama

Bismillah

Salam,semoga kita terus berada di bawah lembayung rahmat dan kasih sayang Allah.

Semalam selepas bosan melepak di rumah, aku bukak tv 1. Berita dunia jam 11. Aku rasa pembaca berita dia tak pernah bertukar semenjak aku kecik.Aku jadi boring dan tak tertarik lantas aku bukak tv3.Tv1 hilang satu penonton disebabkan aku.

Sebelum semalam, berbincang dengan seorang teman. Dia soal aku tanya apa beza berita tv 1 dan tv 3? Dia kata pembaca tv 3 semua muda-muda,comel-comel dan menggoda. Tv 1 pula masih lagi mengekalkan pembaca berita yang “otai” dan tidak bergetah meskipon ade beberapa perubahan memasukkan pembaca berita yang baru . Kalau perasan, pembaca berita tv3 kalau dah tua2 mesti dia taruk belakang tabir. Yang duduk depan tv duk ngadap kita tuh semua yang muda-muda. Kenapa?

Barang yang lama mmg menyimpan satu nilai sentimental yang tiada tolok bandingnya. Tapi kadang-kadang ianya perlu ditukar untuk memberi nafas baru kepada environment .Tapi jgn pula sesapa yang dh kawen dan merasa isteri dia sudah tua perlu untuk mengantikannya kerana anda juga sudah tua. Kalau mahu ganti isteri muda, anda juga perlu menjadi muda.muda secara hakiki ye bukan “terasa muda” kerana itu boleh diperolehi dengan jamu dan tongkat ali .

Tapi kadang-kadang ada jenis manusia yang tanak tukar barangan lama milik mereka dengan alas an barangan baru itu tidak bagus dan tak dpt memenuhi kehendaknya. Katanya lagi, barangan lama ini bagus, tahan lama dan sudah banyak berbakti padanya. Sehinggakan kalau barangan lama ini meragam dan rosak,dia tetap akan membaikinya walaupun sampai beratus ringgit dan berkali-kali membuat hal.Bagi aku, kalau belum pernah mencuba barangan baru jgn pula kita pertikaikan kebolehan barangan itu. Kan?

Setelah aku pikir2, aku rasa kita jgn buang benda yang lama ini.Sebab apa? Sebab nya ialah ,pertamanya kita juga akan tua suatu hari nanti dan kita juga akan merasai bila kita tua kita makin kurang dihargai.keduanya, benda-benda lama ini ada gunaya juga,paling tidak pun gunakan sebagai barang perhiasan sbg barangan antik. Percaya?

Aku rasa teori aku ini yang digunakan oleh revolusi dunia arab masa kini. Tunisia,mesir,libra,Bahrain,dan yaman sedang mula menggantikan “barang” lama di Negara mereka. Negara aku ada “barangan” lama tak? Ops!

Wallahua’lam


0 comments: