raya-rayi-rayu-rayo-rama-rama....

salam~

wah2,dah lama tidak ku update blogku ini...iyolah,mana nak sempat..kate raye,kenelah balek kg...so taun nie,aku beraya kat melaka..ikut apaku punya kg..tapi dok 2 hari jerk..pastu aku menjelajah ke penang pulak...

erm raya kali ini seperti raya2 yg sebelumnya..seperti biasa..persiapan raya mmg sederhana sahaja...sepasang baju raya berwarna biru garis2...selua pon kaler blue black...pastu baju kurung warna kuning..eh silap baju melayu...baju kurung x leh pakai smpin kang..kene pakai tudung mawi!!

erm..tapi aku ade bende nk citer sket...kala kite tgh gumbira nie..x semua org sebernaya gumbira..
erm..aku ade sedare..umur die lebey kurang darjah 5 r...pompuan..die nie..mak die meninggal selepas beberapa bulan melahirkan die..so pendek kata..mmg die x penah la tgk muka mak die..die nie mmg agak rapat ngan family aku..slalu dtg umah aku..tdo umah aku..sbb akak aku nagn bapak aku suka layan die..aku nie bab bebudak2 nie kureng sket...
so dipendek kan cerita...malam raya tue..masa aku nk tdo die dtg la kat aku..smbang2 remaja..
aku pon layan la die selaku awek aku..eh...silap lagi selaku bebudak pompuan cm lain2...
citer nye citer..die pon kata kat aku...

nisa':abg fakhru,nisa kan sedih tau bila dgr takbir raya...
aku:laa..napa pulak?...
nisa':ye r,org kata bila takbir raya,semua org kat kubur dah kene seksa balek...nanti mesti mak nisa' kene skali..
aku:isy,x de r...mana de..tue semua tipu..nisa x yah la sedih2 ek..nisa kan ade ayah..ade sepupu2 nisa...semua sayang kat nisa tau..
nisa':abg fakhru bestla..ade ayah ngan mak..nisa x penah tgk muka mak nisa tau!
aku:erm..yer2..(tergamam kali pertama)
nisa':abg fakhru...nk tnya soklan leh tak?
aku:yer..leh2
nisa':org kata..syurga tue terletak bawah kaki ibu kan...
aku:a'ah
nisa':abestuh..kalo nisa x de emak cmne nisa nk masuk syurga..mak nisa dh mati...
aku:erm....(tergamam buat kali kedua)...



esoknya..lepas smayang raya..aku gie ziarah kubur maklang aku(mak nisa')...raya kali ini sekurang2 nya memberikan aku sedikit perngajaran...x semua org bernaseb baek seperti kita..dan JGN RAYA TANPA RIA

4 comments:

wanderfulmadnificent said...

isk...isk...

this story reminds me of atiq and ain sofea (my young cousins who lost their father because of cancer, now they're living in jitra with their mom and grandparents). i wonder how they're doing, teringin nak jupe depa :(

dah 2 years of raya tak jupe my lil cousins.

well, at least they lost a dad and not a mom...

mysara said...

rindu gak kat derg..huhu..
tp nape "at least they lost a dad and not a mom... " --> same je kan both of them.i mean,tetap rase kehilangan sst~~

fikriyyah said...

isk2...sedih r dgr...xkn ko x jwb pape kat die pas die tnye tu??? sian die persoalan x bejwb...

Mohd Fakhrurazi Mohd Yusuff said...

bilamana datangnya saat kematiaan itu tidak sesaat pon ianya mampu utk dilewatkan atau dikehadapankan..;)..sedarla sebelum terlmbat