:)

bismillah



Tuhan megurniakan pelbagai emosi utk kita

Dalam kita ade perasaan marah,sedih,gembira,suka,cinta dan berbagai.
Diciptakan sekali kita bersama nafsu dan ada pula akal yang mampu mangawalnya
Bila marah tanpa akal,maka akan terzahir keburukan diri.
Bila sedih tanpa akal,maka akan terzahir kelemahan diri.
Bila gembira tanpa akal,maka akan terzahir kebodohan diri.
Bila cinta tanpa akal,maka akan terzahir kehancuran diri.

Bila manusia bertindak,berkomunikasi,bersosial tanpa akal,maka akan terzahir KEHINAAN diri.




Rasulullah pula dihantar pada manusia sebagai murabbi yang mngajar agama Allah.

Setiap perilaku,amalan,bicara beliau patut manjadi ikutan.
Tapi ade segelintir yang mengambil setengah dari sunnahnya.
Ade pula yang langsung tidak mngambilnya.
Ade yang mengambilnya hanya pada ibadatnya sedang komunikasi,ikhtilat dan hubungan sesama manusianya langsung x mununjukkan "sunnah" ini.
Ade pula yang langsung "markah kosong" pada sunnah ini tapi petah bercakap dan berbicara mengenainya.
Yang lebih pelik,ade pula yang jenis menghalang pula org lain dalam menegakkan "sunnah" ini atas semangat "kami lebih pandai dan bnyak ilmu".

Kita manusia dan pasti akan berselisih pendapat.Cuma jgn jadikan ianya sebagai satu permusuhan.Kerana Rasulullah tidakpernah mengajarnya.Kita sama2 ingin mangikut SUNNAH ini.Sekali lagi,akal menjadi beza!!
Kalau benar seperti yang dia bawa,mengapa tidak mengikutnya sahaja.
tapi jelas kecewa,kite lebih mencari "negetive"nya berbanding "positif"nya.
Kerena apa?kekadang atas sebab nafsu melampui AKAL



wallhu a'lam


7 comments:

Fufu said...

ye..aku sedar bos..maaf bos..

Mohd Fakhrurazi Mohd Yusuff said...

ini utk aku bro..ko yg bnyak sedarkan aku..:)

aku bnyak sangka buruk kat ko..:)

Anonymous said...

Sungguh mendalam post tu dan penuh makne tu bos. pos bermanfaat inilah hasilnye daripada akal dan iman yang mampu mengawal nafsu dan menolak ajakan syaitan. bertepatan dengan status presiden salah satu kelab tersohor di mmu cyber. you are not judging but sharing.

Yang benar,
insan tinggal satu column tapi tingkat paling atas sekali ngan bos. :D

fAizAL(^^,)izWaN said...

boss..
maafkan aku boss... :(
ni luahan perasaan boss ni...buat aku bersalah kat ko boss!!
sorri boss

Pujangga Super Power said...

>Bos..aku tahu...siapalah aku ini...seorg insan marah tanpa akal,sedih tanpa akal, gembira tanpa akal n cinta tanpa akal. Sesungguhnya aku seorg yg menzahirkan KEHINAAN diri.
>Namun aku mengharapkan cinta dan kasih sayangmu yg mungkin membawa aku kembali ke jalan yg sepatutnya dengan menaiki BGE 1001.
>Walaupun caramu dan percakapan mu mengunakan point yg sama..namun aku percaya itulah yg akan memberikan inspirasi kepadaku di kedai MAMAK P9..
>percaya lah aku akan selalu disampingmu sekalipun kita berjauhan..

>Ikhlas dr Pujangga Super Power

Mohd Fakhrurazi Mohd Yusuff said...

adeih..adeih..adeih~~~~..kowang mmg....haha

zack_sparrow said...

wah2...bos dah ada peminat siot..x bole blah..bahaya niii...ngeh2..