fazzakir...

bismillah...
ku mulakan tulisan ku kali ini dgn lafaz mulia ini atas harapan mudah2han kesemua kita berada dlm lingkugan rahmat dan kesejahteraan daripada pemilik segala kehidupan..

selawat dan salam hnya selayaknya utk junjungan besar Ar-rasul s.a.w....
rakan-rakan dan musuh-musuhku,
secara jujurnya aku tdk mempunyai apa2 perancangan didalam otakku utk ku coretkan pada kali ini..yg hadirnya pada tulisan ini hanyalah diatas ape yg aku fikirkan pada ketika ini...
aku terpaut pada satu perkara yg dilakukan oleh Ar-rasul s.a.w..
yg mana ianya pernah diungkapkan oleh seorang ustat pada aku yg berbunyi..."nabi dulu ketuk setiap pintu rumah masyarakat mekkah utk menyampaikan kalimah la illa ha ilallah..."
allahhhh..
betapa besarnya pegorbanan baginda utk manaekkan kalimah ini berbanding kita...bila terpikir balik,apakah yg pernah kita lakukan kala ini sebenarnya utk mencapai matlamat yg sama seperti baginda....atau mungkin benarkah niat kita selama ini, walaupon kononnya utk mencapai matlamat yg sama??!

ingatlah kita sering memaniskan mulut berbicara ttg perkara2 seperti ini namun hakikatnya tiada langsung tindakan yg selayaknya utk merealisasikanya....pelbagai alasan mudah terungkap utk menidakkanya..tepuk dada tnya iman!!
sejauh mana kalimah syahadah yg anda lafazkan itu benar2 tertusuk kedalam jiwa kalian??...
ahhh,aku salah...tidak usah berbicara perihal aqidah ini...aurat pun mudah tertanggal...bahasa pon tidak seindah mana...apetah lagi jika dibicara perihal amalan???
anda sendiri nilai dan hakimi sejauh mana kekuatan anda...layakkah anda menjadi ummat nabi muhammad s.a.w???..layakkah anda utk menerima syafaat dari Ar-Rasul ini...??? atau layakkah anda memakai nama ISLAM anda ini??

ingatlah..jika sekalipon tdk mmpu utk anda mengetuk pintu setiap rumah/bilik/dorm..cukuplah sekadar anda menunjukkan kecantikkan islam itu pada attitude anda....cukup sekadar anda pandai menjaga mulut dan perlakuan anda....itu lah perkara yg paling mudah utk aku dan kau lakukan...

sahabat2ku...

Ar-rasul s.aw sebelum menghembuskan nafas yg terakhir hnya terucap dgn kalimah ummati...ummati...ummati...yg membawa mksud ummatku..ummatku..ummaku...pada siapa kalimah ini tertuju??pada siapa yg nabi maksudkan...pada siapa yg nabi ingat ini???pada kita!!..
nabi cukup risau keadaan ummatnya diakhir zaman nanti...kitalah ummat itu wahai sahabat2ku...
nah!!betapa sayangnya baginda pada kalian..pada aku...pada kau...pada semua....
tapi sayangnya..kecintaan,kesayangan dan penghormatan kita pada hari ini lebih layak diterima oleh boyfriend..girlfriend..dan yg x sepatutnya...lebih daripada orang yg mencitai kita iaitu ar-rasul s.a.w....

oleh itu kenalanku sekalian...
ketahuilah,kite berada didalam golongan pengakhiran...kita berada pada tahap terakhir pada usia bumi ini..kita adalah ummat akhir zaman...mana lagi tanda2 kiamat yg tidak kelua??
fikirlah sebelum terlambat..jgn bila mata terpejam,dan bila soalan mungkar nangkir terngiang2...baru terpaku...maseh ade masa sahabat..dunia ini jmbatan...jmbatan yg tidak selamanya kukuh...ade mase ia akan runtuh...binalah kekuatan atas jambatan ini utk menyeberang dgn selamat..mudah2han tiada yg antara kita ter'jatuh' kedalam gaung neraka ini...


wallahu a'lam....

0 comments: